Онлайн телевизия и Онлайн Новини

http://nova-televiziq.blogspot.com/


ова телевизия (още промотирана като НТВNOVA Television и NTV) е българска национална телевизия. Тя е частна телевизия вБългария, стартирала като ефирен регионален канал в София на 16 юли 1994 година.
От 2003 година разширява обхвата си и става третата национална телевизия в България (след БНТ 1 и bTV). Нова телевизия, заедно с групата канали Диема Медиа Груп и спортната телевизия Нова Спорт, стартирала на 30 април 2010 година на мястото на музикалната телевизия MM, от 2008 г. са част от Нова Броудкастинг Груп, собственост на шведската медийна корпорация Modern Times Group, която е втората по големина медийна компания в Европа. Телевизионното подразделение на MTG е по-известно в Европа под марката Viasat.
Нова телевизия започва да се излъчва на 16 юли 1994 година, на 7 август 1995 година е излъчено първото информационно предаване „Календар“. От 2000 година телевизията е 100% собственост на гръцката медийна компания „Antenna Group“. На 18 юли 2003 г. Нова телевизия получава лиценз за национално ефирно разпространение на своята програма и става втората частна национална ефирна телевизия в България.
През годините Нова телевизия разчупва конвенционалните и добре познати форми на правене и гледане на телевизия в България и представя нови и иновативни формати и жанрове в програмната си схема.
Нова телевизия е първата телевизия, която започва масовото излъчване на латино-сериали в България през 1994 година със сериала „Три съдби“, и първата телевизия, която налага нова тенденция през 2009 — тази на турските сериали с началото на „1001 нощ“.
Нова Телевизия за първи път в България представя телевизионния реалити-формат с предавания като Big Brother и Star Academy.
На 17 септември 1997 г. е първият брой на първият сутрешен блок по телевизията „Почна се“.
През 2000 г. е началото на предаването „Здравей, България“, в което водещият Милен Цветков налага нова мода в сутрешната телевизия в страната — тази на сутрешни предавания, в които преобладава политиката и полемиката представени през призмата на граждански, социални и политически позиции.
На 19 септември 2005 г. Нова телевизия представя нов графичен знак и музикални сигнали, заедно с новата си програмна схема. Програмата на Нова телевизия се разпространява ефирно в голяма част от страната в дециметровия обхват, както и от всички кабелни телевизионни мрежи в България. Програмата се предава чрез сателит на територията на Европа. От октомври 2006 г. част от програмите на телевизията могат да се гледат и чрез мобилен телефон в 3G мрежата на оператора Мобилтел, а от 2011 — и в мобилният пакет наВиваком. Подобно и на някои други български канали Нова телевизия може да се гледа по цял свят директно на телевизионния екран по сателит. На 20 юни 2007 година започва да излъчва изцяло цифров сигнал.
На 31 юли 2008 г. шведският медиен гигант „MTG“ (Modern Times Group MTG AB) подписва договор за купуването на „Нова телевизия“ за 620 милиона евро (над 1,2 милиарда лева)[1].
На 12 септември 2011 г. телевизията представя новата си програмна схема, като с това променя графична опаковка и новото си лого, а новинарската емисия е преименувана на „Новините на Нова ТВ“.
От 1 март 2013 г. започва да се излъчва и цифрово ефирно във формат MPEG 4 в цялата страна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар