Задушено крехко телешко с гъби и картофено пюре


Необходими продукти:

телешко месо - 1 кг

бира - 100 мл тъмна печурки - 150 г 

олио - 2 с.л.

 масло -  50 г 

картофи - 500 г 

прясно мляко - 1 ч.ч.

 брашно - 4 с.л. 

бульон - 1 ч.ч. телешки 

чесън - 1 скилидка 

сол - на вкус 

черен пипер - 1/2 к.л. 

смлян лют червен пипер - на вкус




 Начин на приготвяне:




 Нарежете телешкото месо на малки парчета. В дълбок тиган загрейте олиото и маслото, пуснете за няколко минути обелената и цепната през средата скилидка чесън и добавете месото - хубаво да се запържи до златисто-кафяв цвят. 

Извадете месото и го прехвърлете в йенска тенджера. В същия тиган сложете измитите и нарязани на ивички гъби Печурки, ако са от по-дребните може и на половинки.
 Задушавайте под капак около десет минути. Когато са готови ги отцедете от мазнината и ги прехвърлете при месото.

 В мазнината, останала в тигана, сложете брашното и запържете. Добавете тъмната бира и когато заври, налейте и горещия телешки бульон. Оставете да ври на намален котлон още около десетина минути.

 Ако е необходимо посолете и добавете черния пипер. Изсипете соса при месото и гъбите, захлупете с капак и задушете всичко за около 15 минути във фурна на 170 градуса. 

 През това време измийте, обелете и нарежете картофите на ситно. В малка тенджера ги сварете. Излейте излишната вода от тенджерата, добавете лъжица масло, сол, черен пипер, запържената скилидка чесън и прясното мляко и пресовайте добре до получаване на гладко пюре.

 Сервирайте ястието топло в широки чинии с картофено пюре и залято със соса. По желание поръсете с лют червен пипер. Върви ръка за ръка с бутилка червено отлежало Вино ! )



Няма коментари:

Публикуване на коментар