История на Пицата


Вероятно няма човек, който да не обича пица. Това толкова вкусно ястие има доста необикновена история. Сега ще ви заведа в онова време, в което са царували кралете Фердинанд I и Фердинанд II, и ще ви разкажа за техните опити да вкарат ястието на народа в кралския двор, пише gotvach.


Крал Фердинанд първи не обичал скучните кралски приеми и часовете стоене и бездействие в двореца, но също така не обичал и ястията, приготвяни в кралската кухня. Затова той се преобличал като селянин и се разхождал из улиците на Неапол. И именно там, за зла беда или не, той срещнал знаменития майстор на пици, на когото викали Гръм.
Истинското му име било Антонио Тесто. Пицата оставила неизлечими следи в изнежения и изгладнял стомах на краля и когато се наяждал почти до пръсване, се връщал в двореца. Както се досещате, той побързал да се похвали на свои хора от обкръжението си, но се натъкнал на недоволство и неразбиране.
А когато се опитал да вкара пицата в кралската кухня, срещнал решителния отпор на кралица Мария Каролина Хабсбурска, която по онова време е била съпруга на крал Фердинанд. Кралицата изпаднала в ужас, когато разбрала, че мъжът ѝ иска да я храни с понички с пълнеж, чието тесто се замесвало с крака.
Кралят обаче изобщо не се трогнал и вместо да предложи друг вариант за месене, отново се преоблякъл с дрипи и отишъл да задоволи своя глад за пица. Ако обаче е бил малко по-смел, Европа е щяла да научи за съществуването на пицата много по-рано.
Тази грешка била поправена от крал Фердинанд Втори, който създал кралски съвет, който имал за цел да приобщи кухнята на народа към тази на кралския двор. Именно той решил проблема с месенето, наредил да се прави или с ръце, или с някакво специално приспособление.
Но след като единият проблем бил решен, Фердинанд се натъкнал на друг – липсата на прибор, с който да се яде пицата. Все пак на кралски знаменитости не им отивало да ядат с ръце, това било в разрез с трапезния етикет. Крал Фердинанд нямал нищо против да яде с ръце, но за кралицата това било недопустимо.
Спомнил си загубената битка за мястото на пицата в кралския двор на своя предшественик, Фердинанд втори веднага започнал да действа. Възложил на един велможа на име Дженаро Спадичини да направи уред за месене и прибор за ядене. И така човекът дълго време не спял в мисли как да не се разстрои нежната кралска психика в мисли за месене на тесто с крака и пот и накрая открил решението.
Наредил да се излее бронзова човешка статуя, с която да се меси тестото за пица. А колкото до прибора – по това време вече имало вилици, но те били само с три зъба. За това Спадичини наредил да сложат още един зъб и така да станат четири. Неговото изобретение ние използваме и до днес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар