Приготвяне на хубав и здравословен хляб от лимец



В Здрав живот сме публикували различни статии за хляба. Решихме да заснемем рецепта за хляб и то за такъв хляб, който си представяме, че би бил без компромиси и сред най-хубавите и здравословни хлябове – хляб от лимец.
За целта, разбира се, избрахме да приготвим хляба от прясно смляно брашно отбългарски лимец, вода, сода и натурален ябълков оцет, без мазнина.



Приготвяне:
За начало смиламе лимец на каменна мелница (*може да видите каменните мелници, които предлагаме в магазина на Здрав живот <тук>). Така получаваме прясно смляно брашно – от самите нас, пред очите ни. Това е първокласно брашно и вярваме, че спрямо децата, а и спрямо възрастните това брашно е сред най-препоръчваните за употреба.



За един хляб използваме около 500 грама току що смляно брашно. Разбира се, за да сме по-енергийно ефективни, може да направим няколко хляба и да ги изпечем заедно. После част от хлябовете може да споделим с приятели, за да се зарадват повече хора, а и какъв по-хубав хляб можем да подарим? 🙂


За следващата стъпка подготвяме содата и оцета. Препоръчваме оцетът да е наистина ябълков и наистина хубав. За сега по-хубав от правилно направен и добре обгрижван домашен ябълков оцет ние не сме опитвали.



В около 400 ml вода добавяме половин супена лъжица сода за хляб.


Разбъркваме добре, докато содата се разтвори във водата.



Добавяме и една-две супени лъжици натурален ябълков оцет.


Разбърквам бързо и изливаме шупналата смес в купата с брашното.

Разбъркваме много добре, до получаването на полутечно тесто.



Приготвяме формичка за печене с хартия за печене.



Изсипваме тестото във формичката.



Заравняваме



и украсяваме 🙂



Готови сме да сложим хляба във фурната и да го опечем.
Печем на 170 градуса за около 60 минути.



Преди да извадим хляба проверяваме, с клечка за зъби, дали е изпечен добре. Индикатор за това дали е готов, отчасти е и цветът му.



Когато извадим хляба, го намазваме с вода и го завиваме с кърпа – да си обиколи нивата. След като изстине е готов да му се зарадваме и да приемем вълшебните сили на житото.
Благодарим ви за вниманието, надяваме се, рецептите, които споделяме да са полезни и да носят вдъхновения 🙂




Няма коментари:

Публикуване на коментар