Пиле с бял винен сос



Необходими продукти 

1 с.л. зехтин 
6 пилешки бутчета без кост и кожа (около 750 гр.)
 1/2 глава лук, нарязана на тънко 
2 скилидки чесън, ситно нарязан 
1 опаковка от 300 гр. гъби печурки, нарязани на половинки 
1 чаша бяло вино 
1/4 чаша гъста готварска сметана 
кубче пилешки бульон 
2 с.л. пресен босилек



Начин на приготвяне:

 Загрейте зехтина в голям незалепващ тиган на силен огън и запържете вътре добре измитото пилешко.
 Извадете бутчетата и запазете отделената от пилето мазнина.
 В нея запържете нарязаните лук и чесън, като бъркате периодично, докато лукът омекне (около 2 минути). 
Добавете гъбите и задушете (като бъркате от време на време), докато зеленчуците омекнат. 
Добавете виното и сметаната и оставете сместа да заври.
 Щом това стане, намалете котлона и оставете ястието да къкри, докато сосът леко се редуцира (около 3-4 минути).
 Добавете бульона и бъркайте, докато се разтвори.
 Върнете пилешкото в тигана и оставете да покъкри в соса, покрито с капак, докато се свари напълно (20-тина минути). 
Добавете нарязания босилек и разбъркайте.

 За да сгъстите соса, варете го в непокрит тиган допълнителни 5-10 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар