Пуйка, пълнена с ориз.



Необходими продукти:

 3-4 кг пуйка
400 г дреболии
50 г краве масло 
150 мл олио
250 г ориз
 40 г стафиди
2 глави кромид лук
 1 ч. л. смлян черен пипер
магданоз 
щипка червен пипер 
ГЛАЗУРА 60 мл зехтин 
1 ч. л. мед


Начин на приготвяне: 

 Птицата се измива и се натрива със сол отвътре и отвън. 


 В част от мазнината се задушава дребно нарязаният и леко посолен лук. 
 Прибавят се последователно и се изпържват нарязаните на парчета воденички и сърца (попарени), дробчета (не попарени) и оризът. 
 Заливат се с малко вода и се държат на тих огън, докато поомекне оризът. 
 Към сместа, след отстраняването, се прибавят стафидите, червеният пипер и смленият черен пипер. 
 С така приготвената плънка се пълни пуйката и се зашива с конец. 
 Приготвя се глазурата: зехтинът се смесва с меда и се разбърква добре. 
 Пуйката се поставя в тава върху пръчки или скара и се глазира. 
 В тавата се налива малко вода (около 200 мл). 
 Пече се в предварително загрята фурна на 170 С около 3-3 1/2 часа. 

Пълнената пуйка на фурна се охлажда преди да се нареже.



Няма коментари:

Публикуване на коментар