Оригинална шкембе чорба


Необходими Съставки -

телешко шкембе - 1 кг

прясно мляко - 1 л

олио - 2 с.л.

масло - 2 с.л.

червен пипер - 1 1/2 ч.л.

сол

чесън - 4 - 5 скилидки счукан

оцет - около 100 мл

червен пипер - лют



Начин на приготвяне


Измийте и почистете добре шкембето. Сложете го да се свари в тенджера под налягане за около 50 минути, след като заври или малко повече. Ако нямате тенджера под налягане, го варете в обикновена за около 3 часа или докато омекне добре. 

Извадете шкембето, изчакайте да се охлади и го нарежете на дребни парчета. Бульона оставете добре да се изстуди и оберете образувалата се лой отгоре. Прецедете бульона. 

Загрейте маслото и олиото в тенджера и запържете червения пипер за кратко. Долейте постепенно при непрекъснато бъркане прясното мляко, а след него 1 л от телешкия бульон. Щом кипне, добавете сол на вкус и нарязаното шкембе. 

Оставете да поври за 5 минути и свалете от котлона. Счукайте или пресовайте чесъна и го разредете с около 100 мл оцет. Поднесете тази чеснова притурка в купичка към шкембето заедно с лют червен пипер в друга купичка.







Няма коментари:

Публикуване на коментар