ДОМАТЕНА ЯХНИЯ СЪС СВИНСКИ СЪРЦА

 

Продукти

2 свински сърца (около 700-800 грама)
5-6 добре узрели домата
2 супени лъжици олио
1 глава стар кромид лук
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици брашно
сол на вкус, няколко зърна черен пипер, 1 дафинов лист, лют червен пипер и 1 чаена лъжичка захар (по желание)



Начин на приготвяне

1. Сърцата се измиват добре и се поставят да заврат в около половин литър подсолена вода в отворена тенджера под налягане;
2. Оставят се така да поврат достатъчно, че да им се събере пяната, която се образува отгоре;
3. След това тенджерата се затваря, поставя се на силен огън и когато започне да съска огънят се намалява и така се остава да се вари още 30 минути;
4. От сварените сърца се отстраняват тлъстините и те се нарязват на едри парчета;
5. Отделно в обикновена тенджера се загрява олиото и в него се задушават почистени, измити и нарязани на ситно лукът и чесънът;
6. Добавят се доматите, предварително настъргани на ренде (или смелени с домашен робот), парчетата вече сварено месо, зърната пипер и дафиновия лист, лютия пипер по желание и част от прецедения бульон;
7. Ястието се посолява, ако прецените, че е необходимо и се остава да поври 15-20 минути, за да се сварят и доматите, съвсем на края се добавя брашното размито в малко от останалия бульон или вода, ако не е останал;
8. Оставя се за кратко да поври и с брашното и сосът да се сгъсти, а и да се избегне вкусът на сурово брашно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар