Месене на хляб

Необходими продукти:

800 гр. бяло брашно тип 500
2 водни часи топла вода (около 450 мл)
25 гр мая за хляб (около орех)
чаена лъжичка сол
чаена лъжичка захар
2-3 суп лъжици олио или масло


Начин на приготвяне:

Замесете всички продукти. Тестото трябва да се получи меко, дори лепкащо се по ръцете, но това не бива да ви притеснява. Хубавия хляб се получава от меко тесто. Оставете да втаса около 30-40 мин на топло място, може и във изключена фурна, като малко я подгреете предварително. В никакъв случай не оставяйте тестото да втасва на открито или при отворен прозорец. Това не е добре за тестото.
Когато тестото е втасало, огормете по желан от вас начин и отново оставете да втаса около 30 мин. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След изваждане от фурната, поръсете със студете вода и загърнете хляба с няколко кърпи, за да омекне. След около 20 мин можете да махнете кърпите, и хляба ще бъде мек и пухкав.


Няма коментари:

Публикуване на коментар