Баклава тригуна

Замесваме тесто като за баница от ¼ кг бяло брашно, 3 супени лъжици олио и ½ лъжичка сол. Оставяме тестото да почива ½ час, след което го разделяме на 32 еднакви топчици. 


Точим топчиците на питки колкото кафена чинийка, мажем ги с масло и съединяваме по 4, т.е. получаваме 8 кори. 
Точим еднакви тънки кори, които оставяме да позасъхнат. Нареждаме ги на масата една върху друга, като мажем или поръсваме добре всяка кора с масло. 

Последната кора също намазваме с масло, след което внимателно с остър нож нарязваме на квадрати със страна 8–10 см. Предварително приготвяме плънка от 1½ чаша смлени или счукани орехи, ½ чаша счукана галета и 1 кафена чашка мляко.

 Стопляме сместа на огъня и след като изстине, слагаме в средата на всеки квадрат по 1 лъжичка; прегъваме корите във вид на тригуна, притискаме леко краищата и нареждаме тригунките в намазана с масло тепсия, така че да не остават празнини. 
Поливаме баклавата с вряща мазнина — да цвърчи, като се полива. Печем в умерена фурна.
Приготвяме сироп от ¾ кг захар с 4 чаши вода. С горещия сироп заливаме баклавата, след като е изстинала напълно, захлупваме с по-голяма тепсия и покриваме с кърпа да се задуши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар