Великденско агнешко с лапад (спанак) и ориз ала кака Мими

Великден наближава и е време новакът в кухнята да изненада всички с вкусно и ефектно ястие: Агнешко с лапад (спанак) и ориз. Агнешкото с лапад / спанак и ориз е едно изключително практично ястие, много подходящо за домакини, които нямат много свободно време за приготвяне на Великденската трапеза. Рецептата за агнешко с лапад и ориз дава възможност да приготвите основното и гарнитурата заедно, което спестява много време.

Нужните  продукти за Великденското агнешко с лапад (спанак) и ориз:


1. 1 кг. агнешко месо
2. ½  кг лапад/спанак
3. 1 връзка зелен лук
4. 1 връзка зелен чесън
5. 3 моркови
6. една чаша ориз
7. сол, черен и черен пипер, куркума, джоджен, дафинов лист - 1 бр.

Рецептата на агнешкото с лапад и ориз в няколко стъпки:

1.
Лукът, чесънът и спанакът/лападът се нарязват на едро. Морковите се нарязват на дребно или се настъргват на едро ренде. А за да стане още по-бързо, може да ги настържете и в кухненския робот. Към тях се добавяте подправките - джоджен, черен и червен пипер. Смесвате всичко много добре и получената смес поставяте в половината на тавата.

2.
Нарязвате агнешкото месо на порции и го сварявате в подсолена вода, докато поомекне. Овкусявате го с черен пипер, куркума и джоджен, след което нареждате парчетата агнешко месо в средата на тавата, като отгоре слагате чушлетата и листото дафинов лист.

3.
В останалата част от тавата слагате ориза и прибавяте 5 чаши от агнешкия бульон, в който е вряло месото. Накрая поръсвате ориза с черен пипер и куркума. Тавата е готова да „влезе“ в печката! Задушавате за около час с фолио, след което се запича за около 10-15 минути, за да придобие апетитна коричка.
Рецептата за агнешкото с лапад и ориз и лапад е изпълнена!

Описаната рецепта за агнешко е много практична и удобна, защото с едно ястие, в една тава, за нула време приготвяте и основно ястие, и гарнитурата към него. Друга много сполучлива рецепта за приготвяне на агнешко печено за Великден и Гергьовден е рецептата за агнешко печено на фурна. Но ако приготвяте агнешкото по нея задължително помислете и за някоя вкусна гарнитура. Друга много подходяща добавка към всяко агнешко печено е сос Тартар, който чудено допълва вкуса на печеното месце. Много вкусно предложение за приготвяне на агнешко месо е и рецептата за пълнена агнешка плешка. Пълнената агнешка плешка е атрактивно ястие, подходящо за празничната трапеза, както и за посрещане на гости.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар