Бърз и лесен хляб

Да приготвиш вкусен домашен хляб се оказва лесна задача. Рецептата за бърз и лесен хляб доказва, че за приготвянето на хляб удома не е необходима дори и домашна хлебопекарна, а единствено малко желание. Домашният хляб наистина е несравнимо по-вкусен от хляба купен от магазина, а ароматът на прясно изпечен хляб е ароматът на домашен уют. Рецептата за бърз и лесен домашен хляб е наистина толкова лесна за изпълнение, че може да бъде реализирана дори и от най-начинаещите готвачи, които нямат никакъв опит в месенето, с други думи бързият и лесен хляб може спокойно да бъде “твоят първи хляб”.

Бърз и лесен хляб
Бърз и лесен хляб
Необходимите продукти за бърз и лесен хляб:

1. 300 мл топла вода
2. ½ кг брашно
3. ¼ кубче мая
4. 1 ½ чаена лъжица сол
5. 1 чаена лъжица захар
6. 2 супени лъжици олио

Необходимо време за приготвяне:
20 минути подготовка
50 минути втасване
30 минути печене

Бърз и лесен хляб
Бърз и лесен хляб
Рецептата за за бърз и лесен хляб в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за бърз и лесен хляб е подготовката на маята. В топлата вода добавяте маята и разбърквате докато се разтвори, добавяте захарта, солта и олиото и отново разбърквате.

Междувременно сложете фурната да се загрее на 50 градуса.

2.
Малко по малко към водата с маята добавяте брашното и бъркате, най-добре с дървена лъжица. Когато сместа стане много гъста напръсквате готварския плот с брашно, изсипвате с сместа на плота и започвате да месите с ръце.

Ако месите за първи път не се притеснявайте, че тестото първоначално не е гладко и залепва по ръцете ви. Продължавайте да месите смело и след около 5 минути месене ще получите хубаво гладко тесто.

3.
След като тестото е добре омесено, намажете тавата, в която ще печете хляба с мазнина, сложете тестото, намажете го и него с мазнина и сложете тавата в предварително загрятата на 50 градуса фурна, за да втаса. Тестото трябва да удвои обема си, което в топлата фурна става бързо, за около 40-50 минути.

След като тестото за бързия и лесен хляб е удвоило обема си увеличете фурната на 220 градуса, без да вадите тавата от фурната и изпечете хляба за около 30-35 минути, докато придобие апетитна коричка. Ако по време на печенето ви се стопи, че хлябът започва да се препича отгоре, а не е изпечен, сложете върху него лист алуминиево фолио.

Готовият хляб извадете от фурната и напръскайте с вода.

Бърз и лесен хляб
Бърз и лесен хляб
Рецептата за бърз и лесен хляб е изпълнена!

Домашният хляб си е домашен хляб! Няма по-вкусна закуска, обяд или вечеря от парче домашен хляб намазано в вкусна домашна лютеница, с вкусно кьопоолу, с любимия мармалад от сини сливи, или пък съссладко от боровинки. И нищо друго не е необходимо!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар