Солен маймунски хляб

Рецептите за маймунски хляб са много популярни през последните години. А какво точно представлява маймунският хляб? Маймунският хляб е тестено изделие, при което тестото преди печене се разделя на отделни хапки. Много по-често се приготвят рецепти за сладък маймунски хляб, но и соленият маймунски хляб заслужава внимание.Соленият маймунски хляб много напомня на милинки, само че е по-ароматен и по-атрактивен. Соленият маймунски хляб е една от рецептите, с които ще впечатлите своите гости. Може да приготвите солен маймунски хляб и да замените хляба на трапезата си с него, но соленият маймунски хляб е най-подходящ за сервиране на закуска.

Солен маймунски хляб
Солен маймунски хляб
Необходимите продукти за солен маймунски хляб:

1. 1 чаена чаша топла вода
2. 1 пакетче суха мая (7грама)
3. 2 чаени лъжици захар
4. 2 чаени лъжици сол
5. 4 чаени чаша брашно
6. 1 яйце
7. 2 супени лъжици олио
8. 2 супени лъжици нарязани пресни подправки (риган, мащерка)
9. ½ чаена чаша масло
10. 100 грама сирене

Необходимо време за приготвяне:
30 минути подготовка
90 минути втасване на тестото
30 минути печене

Солен маймунски хляб
Солен маймунски хляб
 Рецептата за солен маймунски хляб в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за солен маймунски хляб е подготовката на тестото. Изсипвате маята в топлата вода, добавяте и захарта и разбърквате. Оставяте на страна за 10-тина минути.

Междувременно подготвяте останалите продукти. Пресявате брашното заедно със солта, разбивате яйцето. След като маята е шупнала я добавяте към брашното, заедно с разбитото яйце и олиото и разбърквате, най-добре с дървена лъжица, до получаване на гъста смес, която вече може да се меси с ръце. Напръсквате кухненския плот с брашно, набрашнявате и ръцете си и изсипвате сместа на плота. Месите до получаване на гладко еластично тесто, което слагате в купа. Включвате фурната на 50 градуса и слагате купата във фурната. Оставяте тестото да втаса за около 40-50 минути, докато удвои обема си.

2.
Докато тестото втасва разтопете маслото на водна баня, като го поставите в чаша, а чашата в тенджера с вода на котлона. Към разтопеното масло добавете нарязаните на ситно свежи подправки, за маймунския хляб на снимките са ползвани розмарин и мащерка. Сиренето натрошете.

3.
След като тестото е удвоило обема си го накъсайте на топки. Във всяка топка сложете от натрошеното сирене и потопете в разтопеното масло с подправките, след  което наредете топките във форма за кекс. След като наредите намазнените топки във формата за кекс, сложете соления маймунски хляб отново във фурната на 50 градуса да втаса повторно докато удвои обема си. След това включете фурната на 200 градуса и изпечете соления маймунски хляб за около 30 минути докато придобие златист цвят.

Солен маймунски хляб
Солен маймунски хляб
Рецептата за солен маймунски хляб е изпълнена!

Какви други интересни рецепти за хляб може да приготвите? Много интересна рецепта за хляб, който обаче прилича много повече на кекс, отколкото на хляб е рецептата за бананов хляб. Банановият хляб е много ароматен и се приготвя много бързо, чудесна идея за бърза и лесна закуска. Бързият хляб с лимец е друг хляб, който можете да приготвите за нула време, тъй като хлябът с лимец се приготвя със сода, а не с мая и не е необходимо месене, което също го превръща в рецепта много подходяща за закуска.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар