Мляко с ориз / Сутляш

Оризът традиционно се възприема като основа за солени ястия. Когато става дума за ориз се сещаме за класически ястия като пиле с ориз,лападс ориз, праз с ориз, или пък зелеви сърми. Едно от малкото изключения, че оризът трябва да е солен е класическия десерт мляко с ориз. Рецептата за мляко с ориз има ориенталски произход, но е популярна и се приготвя в цяла Европа. В българската кухня млякото с ориз отдавна се е утвърдило като любим  десерт. И днес приготвямемляко с ориз по същата рецепта, по която са го приготвяли и нашите баби. Вариациите в рецептата са малко и са свързани с добавката на допълнителни аромати. По класическа рецепта  или с добавена лъжичка сладко отмалини, млякото с ориз си остава любимият  десерт (заедно с крем-карамел), който трудно може да бъде изместен  от нови десерти със сложни имена.

Мляко с ориз
Мляко с ориз
Необходими продукти за мляко с ориз / сутляш:

1. 1 л. прясно мляко
2. 2 кафени чаши ориз
3. чаена чаша вода
4. 1 чаена чаша захар
5. ванилия, канела, сладко от малини / ягоди

5-6 Порции

Необходимо време за приготвяне:
35 минути

Мляко с ориз
Мляко с ориз
Рецептата за мляко с ориз / сутляш в три стъпки:

1.
Почиствате и измивате ориза и го слагате да ври в тенджера в приготвеното количество вода (1 чаена чаша). Най-подходящият сорт ориз за този десерт е бял бисерен ориз. Можете да приготвите мляко с ориз и с друг вид ориз, но тогава няма да получите познатия от детството десерт. Оризът ври, до полуомекване и попиване на водата.

2.
Към ориза добавяте млякото и варите до пълното сваряване на ориза. След като оризът е сварен  сваляте тенджерата от котлона и добавяте захарта, след което връщате ориза отново на котлона. След като млякото с ориз заври отново добавяте ванилията и го сваляте от огъня.

3.
Готовият десерт разпределете в купички, или чаши докато е още горещ. Преди сервиране може да поръсите с канела. Друг вариант за сервиране, популярен в Германия например, е поднасянето на млякото с ориз с добавка лъжичка-две сладко от малини, или сладко от ягоди.

Мляко с ориз
Мляко с ориз

Рецептата за мляко с ориз / сутляш е изпълнена!

Ако и у вас класическите български десерти будят не само следки детски спомени, а също и апетитът ви, то не препускайте да  пробвате и рецептата за ашуре.

През зимните месеци, когато има много и вкусни тикви, любителите на мляко с ориз може да пробват рецептата за мляко с ориз с тиква. Добавените аромати и тиква правят десерта много различен и много фин.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар