Чийзкейк с тиква и шоколад

Въпреки, че класическият чийзкейк сам по себе си е невероятно вкусен, вариациите за на тема чийзкейк са безброй. Различните варианти на чийзкейк не са по-вкусни, а просто по-различни и всеки може да намери подходящата за себе си рецепта за чийзкейк.Чийзкейкът с тиква и шоколад е един такъв вариант на класическата рецепта. Съчетанието на вкусове в рецептата за чийзкейк с тиква и шоколад е много фино, никой не би предположил, че тиква и шоколад се допълват толкова добре. Рецептата за чийзкейк с тиква и шоколад е типична зимна рецепта, тъй като тиква има през есента и зимата. Чийзкейкът с тиква и шоколад е лесен за приготвяне десерт, с който обаче със сигурност ще впечатлите вашите гости.

Чийзкейк с тиква и шоколад
Чийзкейк с тиква и шоколад
Необходимите продукти за чийзкейк с тиква и шоколад:

1. пакет обикновени бисквити
2. 2 супени лъжици какао
3. 60 грама масло (½ малко пакетче масло)
4. 1 чаена чаша пюрирана тиква
5. 200 грама крема сирене
6. ⅔ чаена чаша захар
7. 2 яйца
8. 2 супени лъжици брашно
9. ½ чаена лъжица канела
10. щипка индийско орехче
11. 100 грама шоколад

Необходимо време за приготвяне:
30 минути подготовка
75 минути печене

Чийзкейк с тиква и шоколад
Чийзкейк с тиква и шоколад
Рецептата за чийзкейк с тиква и шоколад в три стъпки:

1.
Извадете всички продукти от хладилника поне час преди да започнете да приготвяте чийзкейка, за да са на стайна температура.

Първата стъпка от рецептата за чийзкейк с тиква и шоколад е подготовката на блата. В кухненски робот или блендер смилате бисквитите, след което добавяте какото и разбърквате, за да се разпредели добре, добавяте и мекото масло и разбърквате добре с ръце, до получаване на маслени трохи.

Изсипвате сместа във формата, в която ще печете чийзкейкът с тиква и шоколад и притискате с ръце, за да го разпределите равномерно. След това печете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10 минути, след което го вадите и оставяте да изстине.

2.
Тиквеното пюре приготвяте като предварително сварите тиквата до пълно омекване. Най-добре е да сварите тиквата на пара, защото така тиквата остава най-стегната и не така водна.

Разбивате тиквата, крем сиренето и захарта с помощта на миксер или тел за разбиване. Едно по едно добавяте и яйцата, докато непрекъснато разбивате, а накрая брашното, канелата и индийското орехче. Разбивате до гладка смес.

3.
Междувременно разтопете шоколада, като най-добре е да го разтопите на водна баня, като го начупите и поставите в съд, а този в тенджера с вода на котлона. Върху изстиналия блат изсипвате тиквената смес, а върху нея с с помощта на лъжица разпределете шоколадовата като не я изсипвате на едно място, за да придобие шарен вид.

Печете чийзкейкът с тиква и шоколад в предварително загрята на 160 градуса фурна за 75 минути, а след като е готов, както при останалите видове чийзкейк, го оставете да изстине във фурната на открехната врата.

Чийзкейк с тиква и шоколад
Чийзкейк с тиква и шоколад

Рецептата за чийзкейк с тиква и шоколад е изпълнена!

Тиквата дава много широко поле за развихряне на кулинарното въображение, като сред всички рецепти с тиква най-популярни са рецептите за десерти с тиква. С тиква може да приготвите модерни десерти като например мъфини, следвайки рецептата за мъфини с тиква или пък рецептата за шоколадови мъфини с тиква. С тиква може да разнообразите класическата рецепта за мляко с ориз и да приготвите ароматно мляко с ориз с тиква. С тиква може да приготвите и традиционните рецепти за българската национална кухня рецепта за тиквеник и рецепта за пълнена тиква с плодове, рецепти подходящи и за трапезата на Бъдни вечер.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар