Фондю със сирена

Какво е Фондю? От къде произхожда Фондю? Как си приготвя Фондю? Все по често по магазините за домашни потреби се появяват малките “казанчета”, но малко хора се престрашават да приготвят Фондю удома. Думата Фондю идва от френски, от глагол, който означава “разтапям”, но за голяма изненада на всички, Фондю не е родом от Франция. Фондю всъщност произлиза от Швейцария и е едно от характерните за Швейцария национални ястия, които се приготвят в съд, наподобяващ малък супник, от огнеопорен материал, например чугун, който се загрява. Фондю може да се приготви с различни съставки - месно фондю, фондю с шоколад, фондю с морски дарове, но най-често фондю се приготвя със сирена. За приготвянето на фондю със сирена се ползват само твърди сирене, което е съвсем логично имайки предвид швейцарския произход на ястието, тъй като твърдите сирена (приличащи на твърд български кашкавал) са характерни за Швейцария. Ако се чудите с какво да изненадате приятелите си, или пък искате да приготвите романтична вечеря за любимия човек за Свети Валентин, фондю със сирена е чудесна идея. Фондю със сирена се приготвя лесно, фондю със сирена е изключително ароматно, фондю със сирена и много вкусно!

Фондю със сирена
Фондю със сирена
Необходимите продукти за фондю със сирене:

1. 1 кг твърдо сирене (ементал/грюер/гауда)
2. 30 грама краве масло
3. 2 скилидки чесън
4. 1/2 бутилка сухо бяло вино
5. 1 супена лъжица царевично брашно
6. ½ чаена лъжица черен пипер
7. ½ чаена лъжица индийско орехче
8. ½ пълнозърнест хляб

Необходимо време за приготвяне:
30 минути

Фондю със сирена
Фондю със сирена
Рецептата за фондю със сирена в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за фондю от сирена е подготовката на сирената. Обелвате кората на сирената, които имат кора и ги нарязвате на едри кубчета. Задължително изберете твърди сирена, а не френски от типа на бри или камембер, тъй като те се пресичат при затопляне и сместа става на бучки, а не гладка кремообразна.

Намажете тенджерката за фондю с чесън и оставете скилидките в тенджерката.

2.
Добавете маслото и сложете съда на котлона, а след като се загрее добавете ⅓ от виното и няколко кубчета от сиренето. Разбърквайте непрекъснато с дървена лъжица и след като сиренето се разтопи добавете отново от виното и още една порция сирене. Отново бъркате и след разтопяване добавяте отново вино и сирене и така, докато сирената се разтопят и се получи гъста кремообразна смес.

Когато сирената са разтопени разтворете царевичното брашно в малко вино и ги добавете към фондюто, като разбъркате добре. Накрая добавете черния пипер и индийското орехче и около ½ чаена лъжица сол и разбъркайте добре.

3.
Нарязвате хляба на едри кубчета, толкова големи, че да могат да се забучат на виличките за фондю и да стоя стабилно, когато ги потапяте в тенджерката. Изберете малко по-сух хляб, защото много мекия хляб ще се разпадне, когато гребнете от сместа със сирената.

Слагате готовото фондю върху поставката си, а отдолу слагате запалена чаена свещичка, която да поддържа тенджерката топла и сместа течна, за да може да си топвате хлебчетата спокойно.

Фондю със сирена
Фондю със сирена

Рецептата за фондю със сирена е изпълнена!

Фондю със сирена наистина е много подходяща идея за романтична вечеря. Една истинска романтична вечеря няма да бъде истинска без един вкусен фин десерт. Какво по-подходящо от едно кремче!Баварският крем е не само много вкусен, но и много фин и нежен десерт. Портокаловият крем с кисело мляко е друг лек и свеж крем, който се приготвя бързо и е много подходящ за завършек на всяка вечеря. Друг вкусен и лек крем е банановият крем, който също се приготвя бързо и заслужава вашето внимание.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар