Бобена салата

Бобената салата с лютеница. Това най-често имаме предвид, когато поръчаме двойка кебапчета или двойка кюфтета с гарнитура в близкото кръчме. Бобената салата си е истинска класика сред гарнитурите и е малко далеч от класическото разбиране за свежа салата. Затова пък бобената салата е много засищаща и е чудесно мезе за една малка ракия. Рецептата за бобена салата е много лесна, подходяща за всеки начинаещ готвач. Безспорен плюс на бобената салата е, че може да я приготвите предварително и да я оставите да престои в хладилника, без да се притеснявате, че ще загуби от вкуса си, напротив - вашата бобена салата ще се овкуси още по-добре и ще бъде още по-вкусна.

Бобена салата
Бобена салата
Необходимите продукти за бобена салата:

1. 1 чаена чаша боб
2. 1 глава лук
3. ½ връзка магданоз
4. 1 супена лъжица оцет
5. 3 супени лъжици олио

Необходимо време за приготвяне:
15 минути

Бобена салата
Бобена салата
Рецептата за бобена салата в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за бобена салата е избора на боб. Най-добре е да изберете по-едър боб, като този на снимките, защото той остава по-стегнат при варене. Разбира се, може да ползвате и дребен бял боб, или боб от вашия любим сорт.

Както при всички ястия с боб, така и при бобебата салата е необходимо бобът да бъде подготвен предварително. Залейте боба с вода и го оставете да се накисне за една нощ. На следващата сутрин го прецедете, добавете вода и го сложете да заври без сол. След като заври изсипете водата и налейте нова, сложете боба отново на котлона и го оставате да ври докато омекне. Времето за увиране на боба е различно и зависи от сорта на боба. Важно е да следите бобът да не се развари, както при бобът яхния например. Бобът за бобена салата трябва да остане стегнат, за да не се разкашка в салатата.

2.
Прецеждате боба и го оставяте на страна. Нарязвате лука на ситно и го добавяте към отцедения боб. Може да ползвате всякакъв вид лук, а през зимните месеци може да замените лука с праз. Червеният лук е най-подходящ, тъй като е много сочен и не толкова лют, а с малко по-мек вкус.

Нарязвате магданоза на ситно и също го добавяте към боба.

3.
Добавяте олиото и оцета и 1 чаена лъжица сол и разбърквате добре. Бобената салата е готова за сервиране, но най-добре е да оставите салата да престои 10-15 минути преди консумация, за да бъде добре овкусена.

Бобена салата
Бобена салата

Рецептата за бобена салата е изпълнена!

Бобът идва в Европа с великите географски открития, но оттогава е минало достатъчно време, за да се превърне бобът в основен продукт в българската национална кухня. Боб чорбата се смятам за едно от най-характерните за българката кухня ястия, с което често посрещаме и гощаваме чуждестранните гости. Бобът е задължителен за трапезата на Бъдни вечер, когато ако не под формата на боб чорба, бобът присъства под формата на боб яхния, или пък боб на фурна или пък под формата на истинския бобен деликатес - пълнени чушки с боб. Бобът, освен много вкусен и засищащ, е и изключително полезен, така не изберете своята рецепта с боб и включете боба в своето меню.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар