Чай Масала - Хималайски чай

Масала означава смес от подправки. С тази индийска комбинация от подправки се приготвя и невероятно ароматния, енергизиращ и изключително полезен чай Масала, известен още като хималайски чай. Тъй като се приготвя с мляко чаят Масала е и много засищащ.Хималайският чай е много вкусен и сгряващ, чудесна напитка, с която може да замените всяка чаша кафе или чай.

Чай Масала - Хималайски чай
Чай Масала - Хималайски чай

Необходимите продукти за чай Масала - Хималайски чай:

1. 30 гр. кардамон
2. 30 гр. канела на пръчки
3. 30 гр. карамфил
4. 5 зърна черен пипер
5. 20 гр. пресен джинджифил
6. 50 грама черен чай
7. 1 литър прясно мляко
8. 200 грама мед/захар

Необходимо време за приготвяне:
20 минути

Чай Масала - Хималайски чай
Чай Масала - Хималайски чай
Рецептата за чай Масала - Хималайски чай в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за хималайски чай Масала е подготовката на сместа от подправки Масала. За целта отделете семенцата на кардамона и заедно с другите подправки на зрънца счукайте в хаванче, като е най-лесно това става в метално хаванче. Канелените пръчици начупете на парченца.

Джинджифилът настържете, или нарежете на ситно.

2.
В голяма тенджера сложете 2,5 литра вода и добавете всички подправки, поставяте капака. Сложете тенджерата на котлона и след като заври оставете да поври 4-5 минути. След това свалете тенджерата от огъня и добавете черния чай. Чаят трябва да се запари за няколко минути, след което се прецежда.

3.
Връщате чая на котлона, добавяте прясното мляко и меда/захарта и разбъркайте, за да се разтопи.

Чай Масала - Хималайски чай
Чай Масала - Хималайски чай
Рецептата за чай Масала - Хималайски чай е изпълнена!

Какви други сгряващи и здравословни напитки можете да си приготвите лесно удома? Чаят от джинджифил е чудесна ароматна напитка, с леко парлив вкус. Освен че безспорно помага при настинка, чаят от джинджифил се смята и за много полезен при диети за отслабване, тъй като се приема, че джинджифилът забързва метаболизма. Много вкусен и също толкова полезен е и чаят от канела, който се приготвя от канела на пръчки. Имайки предвид, че основната съставка на този чай е канелата, става ясно защо този чай е толкова ароматен.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар