Пролетна супа от лапад

Лапад, коприва, киселец, спанак... Появят ли се тези продукти на пазара, то пролетта вече е дошла. Освен, че зелените манджи носят много пролетно настроение, лападът, копривата и техните братовчеди са също източник и на много витамини. А новакът в кухнята трябва да свиква да готви не само вкусно, но и здравословно. Рецептата за пролетна супа от лапад е много подходяща за начинаещите кулинари, бърза и вкусна, а и много лесна за приготвяне!
Супа от лапад
Супа от лапад
Нужните продукти за супата от лапад са:

1. 30-тина листа лапад
2. 1 връзка пресен лук
3. 1 по-голям морков
4. 1 шепа фиде, или една шепа ориз
5. 1 яйце
6. ½ кофичка кисело мляко
7. сол и черен пипер на вкус

6 порции

Необходимо време за приготвяне:
40 минути

Супа от лапад
Супа от лапад
Рецептата за супичката от лапад в няколко стъпки:

1.
Нарязвате на ситно лука и моркова и ги слагате да се запържат леко в нагорещено олио.
Почиствате добре листата лапад, като отстранявате дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което го нарязвате на дребно и го добавяте към морковите и лука, за да се задуши.

2.
Прибавяте около 1,5 л гореща вода, солта и черния пипер, а след като поври 10-тина минутки и измитият ориз/фидето и оставяте супата от лапад  да поври до тяхното сваряване (още 10-15 мин).

3.
И тук идва най-сложният момент за всеки новак в кухнята –застройката!!!  Но без паника! Оказа се, че най-важното при засторйването на супата е не друго, а търпението! Имайте търпение, свалете тенджерата от котлона и изчакайте супата да изстине. Разбийте добре яйцето и киселото мляко, като и двата продукта е добре да са били на стайна температура. След като супата от лапад е поизстинала, отделяте няколко черпака бульон от нея и го добавяте малко по малко към разбитите мляко и яйце, като разбърквате старателно. Сега е време застройката да се изсипе в супата. Това също трябва да стане бавно, малко по малко и отново съпроводено с бъркане. Може да затоплите супата, но задължително на слаб огън, като продължите бъркането ѝ. В никакъв случай не трябва да се допуска супичката да заври бързо! Не че ще се случи нещо чак толкова страшно, просто яйцето ще се пресече и супата от лапад ще заприлича повече на китайска супа.

Това беше всичко! Супата от лапад е готова!  Преди сервиране може да добавите кисело мляко или заквасена сметана, така супата от лапад ще стане и по-ефектна, а и малко по-киселичка.
Ако си падате по зелените деликатеси, то не пропускайте да си направите и една вкусна и полезна каша от коприва, или да сваритесвежа супа от киселец и лапад!

Супа от лапад
Супа от лапад
Рецепта за пролетна супа от лапад изпълнена!


ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар