Пълнена агнешка плешка

Има ястия, които будят апетит дори само със своето споменаване. Към тези ястия се числи и пълнената агнешка плешка, едно от най-често приготвяните ястия с агнешко месо, характерно за пролетта, за Великден и Гергьовден. Пълнената агнешка плешка е специалитет, който обаче се приготвя лесно и изисква по-голямо внимание единствено при разрязването на плешката за получаване на “джоб”, в който да напълните плънката. Рецептата за пълнена агнешка плешка е подходяща за празнична трапеза, както и за посрещане на гости, тъй като с нея пестите усилия - месото и гарнитурата се готвят заедно.

Пълнена агнешка плешка
Пълнена агнешка плешка
Необходимите продукти за пълнена агнешка плешка:

1. 1 предна агнешка плешка
2. 1 агнешки черен дроб
3. 1 агнешки бял дроб
4. ⅔ чаена чаша ориз
5. 1 връзка пресен лук
6. ½ връзка магданоз
7. ½ връзка пресен джоджен / 1 супена лъжица сух джоджен
8. ½ чаена лъжица черен пипер
9. 1 супена лъжица червен пипер
10. 4 супени лъжици олио

Необходимо време за приготвяне:
40 минути подготовка
3 часа печене

Пълнена агнешка плешка
Пълнена агнешка плешка
Рецептата за пълнена агнешка плешка в три стъпки:

1.
Първата стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е подготовката на плешката. За да можете да срежете плешката и да получите “джоб”, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правите го внимателно. Оформя се “джобът”, в който ще пълните плънката, който джоб разширявате с ръка.

Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути.

2.
Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен.

Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и ½ чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.

3.
Последната стъпка от рецептата за пълнена агнешка плешка е същинското пълнене на плешката. Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб” с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката добавете малко вода и я сварете отделно.

Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът се набъбва и ако не е добре зашита може да излезе.

Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте ½ литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2 ½ - 3 часа като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Пълнена агнешка плешка
Пълнена агнешка плешка
Рецептата за пълнена агнешка плешка е изпълнена!

Как да приготвим агнешко месо? Освен рецептата за пълнена агнешка плешка има още няколко варианта за приготвяне на агнешко, които спадат към класическите рецепти от българската национална кухня. Много лесна за приготвяне, а много сполучлива като резултат ерецептата за агнешко печено на фурна. Приготвено по този начин, агнешкото печено се изпича много добре, остава сочно и безпроблемно се дели от кокалите. Ако приготвите агнешко печено по тази рецепта може да го сервирате със зелена салата или пък с класическа картофена салата. Друга много практична идея за приготвяне на агнешко месо е рецептата за агнешко с ориз и лапад. Безспорният плюс на рецептата за агнешко с ориз и лапад е, че месото се приготвя заедно с гарнитурата.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар