ГОЛИ САРМИ


Необходими продукти:

 смляно месо 600 г,

 ориз 150 г (3/4 чаена чаша),

 брашно 60 г (6 супени лъжици),

 яйца 3 бр.,

 масло 125 г (1 пакетче),

 лимон 1 бр.,

 целина 100 г (1 глава),

 червен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка), 

черен пипер 

и сол на вкус.
Начин на приготвяне:

Към смляното месо се прибавят изчистеният и измит ориз, белтъците на двете яйца, черен пипер и сол на вкус. Сместа се омесва добре и от нея се оформят дребни продълговати кюфтета. Овалват се в брашно и без да се разплескват, се оставят да престоят 1/2 час. Във вряща подсолена вода се пуска целината, предварително обелена, измита и нарязана на осминки. След като поври целината, се прибавят 3 супени лъжици масло и кюфтетата, като се пускат едно по едно. Варят се на тих огън, за да не се разкъсат, до пълното омекване на ориза. Трите яйца се разбиват със сока от лимона и към тях се прибавя постепенно и при непрекъснато разбъркване сосът от ястието. С получения яйчен сос се заливат кюфтетата, наредени в чиния. Останалото масло се запържва с червения пипер и се изсипва върху кюфтетата.



Няма коментари:

Публикуване на коментар