ТЕЛЕШКИ ДРОБ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ


Необходими продукти:

телешки дроб 1 кг,

моркови 50 г (1 бр.),

 зелен грах 200 г (1 чаена чаша),

кромид лук 200 г (3-4 глави),

 магданоз 1/4 връзка,

 краве масло 60 г (1/2 пакетче),

 солена сланина 60 г (3-4 резенчета),

 червени домати 150 г (2-3 бр.),

 брашно 20 г (2 супени лъжици),

 лимон 1/2 бр.,

сол

и черен пипер на вкус.




 Начин на приготвяне:


Дробът се измива, а след това се подсушава със суха кърпа, набожда се (шпикова) с парченца от сланината, посолява се и се поръсва с червен пипер. В съда за готвене се поставят грахът и нарязаните на дребно лук и магданоз. Прибавя се черният дроб и се налива топла вода, колкото да покрие зеленчука. Ястието се захлупва и се вари на слаб огън около 1 час. В сгорещеното масло се слага брашното и се пържи до златисто оцветяване, след което се залива със соса от ястието. Към получения сос се прибавят доматите, нарязани на филийки. След като ври още няколко минути, сосът се подправя с лимоновият сок, посолява се, ако е необходимо, и се отстранява от огъня. При поднасянето на ястието, дробът се нарязва на филийки, поставя се в топли чинии и се залива със соса, а околовръст се нареждат зеленчуците.



Няма коментари:

Публикуване на коментар