Туршия от пълнени патладжани



Продукти:
4-5 средно големи патладжана
1 кг моркови
1 средно голяма глава от целина с листата
1 връзка магданоз
2-3 глави чесън
1 пакетче бахар
1 пакетче черен пипер
Сол на вкус
За саламурата:
3л оцет
3л вода
500 г сол
Приготвяне:
Патладжаните се измиват, дръжките и част от капачето се отстраняват. С остър нож се правят на всеки патладжан надлъжни прорези на 3 места. Посоляват се отвън и в прорезите и се оставят да престоят 2-3 часа. Изстискват се хубаво от сока, за да не горчат. Попарват се в леко подсолена вода Да кипят в нея 2-3 мин.
Морковите и целината се настъргват и се смесват с нарязаните листа на целината, магданоза и подправките (бахар, черен пипер и скилидки чесън). С тази смес се пълнят прорезите на патладжаните.
Всеки патладжан се превързва с цяло стебло и листа целина. Нареждат се в буркани и се притискат отгоре с Венец дрянови или лозови клонки, заливат се с изстиналата саламура от оцета, водата и солта. Бурканите се затварят с капачки и се слагат на студено.

Няма коментари:

Публикуване на коментар