ЦАРСКА ТУРШИЯ МНОГО ТРАЙНА ( И СЕ ПРАВИ ПО СТУДЕН НАЧИН)



8 кг червени месести камби 
2 глави карфиол 
1 кг моркови 
3-4 гл. целина с листата 
4-5 гл. чесън 
оцет 
черен пипер на зърна 
дафинов лист 
2 ч. чаши сол 
3 ч. чаши захар 
10 аспирина 

Камбите се нарязват на парченца, като за една хапка, поръсват се и се объркват със сместа от солта и захарта. 
Престояват не повече от 3 часа. Отцеждат се. 
Карфиолът се накъсва на розички. Морковите се нарязват на кръгчета. Главите целина се нарязват на кубчета, листата се накъсват, като стръковете се оставят отделно, за да се използват като венец върху цялата туршия. 
Целта е парченцата от туршията да са с големината на нормална хапка, за да не се налага туршията да се реже допълнително. 
Туршията се реди с притискване (натъпкване), като най-отгоре поставяме венецът от стръковете целина, от лозови пръчки или вишневи клонки. 
Туршията се залива със студена саламура от 7 части от отделения сок, 7 части оцет и десетте аспирина, по възможност счукани. 
Ако сокът не е достатъчен, се прави смес от равни части вода и оцет и се долива. 

Не се стерилизира и е изключително трайна. 
Преди сервиране се полива с олио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар