ТЕЛЕШКО ВАРЕНО



--> Продукти: джолан (или гърди) 700 г, кромид лук 50 г (1 глава), моркови 100 г (2 бр.), целина 50 г (1/2 глава),  корени от магданоз 1–2 бр., картофи 100 г (2 бр.), домати 150 г (2–3 бр.), краве масло 60 г (1/2 пакетче), хрян, оцет, магданоз, черен пипер и сол на вкус.


--> Джоланът се начуква, залива се със студена вода и се слага на силен огън, докато кипне. Обира се пяната и се прибавя малко сол. След това варенето продължава на тих огън, като в бульона се прибавят морковите, целината и магданозовите корени, нарязани на кубчета, и лукът, нарязан на ситно. Когато поомекне месото, се слагат картофите, нарязани на едри парчета, а след 15–20 минути се прибавят доматите, нарязани на едро. След отстраняването на съда от огъня се прибавя маслото.
При поднасянето във всяка чиния се слага от месото и се залива с бульона, а отгоре се поръсва ситно нарязан магданоз. В отделна чиния се слага настърган хрян, подправен с оцет и сол на вкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар