СМЕСЕНА ТУРШИЯ


Продукти: зелени пиперки 5 кг, зелени домати 10 кг, моркови 2 кг, цветно зеле 4 кг, бяло зеле 10 кг, целина 2 глави с листата, сол 1 кг, оцет 1 л.

--> -->

Пиперките се измиват и се цепват на върха. Морковите се остъргват и се нарязват на кръгчета. Цветното зеле се накъсва на цветчета, а бялото зеле се нарязва на 8–10 парчета. Целината се измива и се нарязва на едро. Доматите се измиват.
Така приготвените зеленчуци се нареждат в каче, събиращо 50 л вода, като най отдолу се поставят пиперките, а над тях — доматите, зелето, морковите и целината.
Солта се разтваря във вода и зедно с оцета се изсипват върху зеленчука. Добавя се още вода (да се напъни качето), след което туршията се притиска с добре измит и изварен речен камък. Сокът се претака през ден до пълната ферментация на туршията. След 15–20 дни туршията е готова за консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар